skip to Main Content

2013: vervang service door sales

Kijk even om u heen op kantoor. Zie u ze staan, die theorieboekjes over perfecte dienstverlening? Sta op, pak ze uit de kast en leg ze uit zicht. Hangt er ergens een ingelijste spreuk aan de muur met de tekst ‘om klanten te houden, moet je van ze houden’ of iets vergelijkbaars? Haal maar uit de lijst, allemaal oud nieuws, wist u allang. Wel voorzichtig met het glas en uw vingers, u moet nog naar beneden scrollen voor de rest van het verhaal.
De boodschap deze maand is simpel: service is out, sales is hot. Dit is zeker geen pleidooi om te streven naar ontevreden klanten, integendeel. We gaan er van uit dat uw klanten tevreden zijn, anders had u geen vier jaar crisis overleefd. Maar voor wie de wekker nog niet is afgegaan, hierbij nogmaals de boodschap: Het hebben van tevreden klanten is anno 2013 niet genoeg. Natuurlijk houdt u van uw klanten en is de liefde wederzijds, maar alleen daarmee redt u het niet. Ook uw klanten zijn en blijven kritisch en als ze elders beter kunnen krijgen zijn ze weg, al dan niet geïnspireerd door een concurrent.

Uw antwoord: sales. U denkt misschien dat uw klanten weten wat ze aan u hebben, wat uw unieke eigenschapen zijn en waarom ze bij u winkelen, maar u zit ernaast. U moet het uw relaties blijven uitleggen, ze verwachten dat u uw markt kent en hen op de hoogte houdt. Dus blijf contact zoeken, verzin nieuwe manieren om bestaande en nieuwe klanten te helpen en stook het vuurtje continu op. Aansteker, hout of brandstof nodig? Bel gerust, we helpen u of we vinden iemand die u helpt.

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Wat een onzin, juist nu moet je de klant een goede service bieden. De producten zijn overal verkrijgbaar en niet in de laatste plaats online. Goede klanten service, advies op maat, intermenselijk contact is juist datgene waarmee een bedrijf, groot of klein zich naast zijn aanbod/product kan onderscheiden van de competitie en online.

  2. @Martijn dat is juist de essentie van het verhaal van Michiel. Je moet inderdaad zeker goede service, advies op maat en intermenselijk contact bieden. Maar klanten zijn net mensen en vergeten dat als er een 'gladde verkoper' met een lagere prijs langskomt. Dus je moet je klanten (en júist je klanten) Blijven Vertellen dat je goed bent.

    1. Als ik mijn klanten moet vertellen dat ik het goed doe of dat ik goed ben dan heb ik toch echt iets verkeerd gedaan/doe ik iets verkeerd.
      Wat ik graag heb is dat mijn klanten mij vertellen wanneer er iets fout is gegaan. Dan weet ik dat mijn klant niet alleen mijn dienst(en) waardeert maar dat hij mij zelfs in de gelegenheid wil stellen een gemaakte fout te herstellen. Dit zijn de klanten die je als bedrijf wilt hebben, dit zijn de ambassadeurs die je als bedrijf nodig hebt om te groeien!

  3. Gelukkig zijn we het wel eens. Service moet vanzelfsprekend tiptop in orde zijn. Op service onderscheiden is daarom lastig. Je kunt je wel onderscheiden door pro-actief klanten op te zoeken en niet te wachten tot ze jouw goede service gaan ontdekken.

  4. Michel, ik denk dat je hier twee verschillende fases aanduidt; 1)acquisitie (sales/verleiden/inspireren/prikkelen) en 2)verbinden (service/klantrelaties opbouwen/verdiepen. Beiden zijn uiteraard onmiskenbaar van belang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »