Skip to content

YouTube video

De modernste, de meest bekende, de slimste, de best betaalde managementgoeroe anno nu is Simon Sinek. Laten we hem maar dé managementgoeroe van dit moment noemen, bijvoeglijke naamwoorden doen af aan zijn reputatie als goeroe. Hij heeft deze plek met name te danken aan bovenstaand filmpje, waarin hij prettig en toegankelijk over zijn ideeën vertelt.

Zoals zo veel goeroes vertelt hij niets nieuws. Zo is er in Nederland een salesconsultant die beweert dat je pas iets kan verkopen als je aan je klant duidelijk maakt dat jouw product of dienst aan dezelfde ideale wereld bijdraagt als waar de klant naar streeft. Inderdaad, vorige zin is een ultrakorte samenvatting van ‘Verhoog je Gunfactor’.

Sinek’s zin luidt: ‘Zaken doen begint met de waarom vraag.’ Die zin is korter, beter en makkelijker te onthouden dan mijn zin maar betekent eigenlijk hetzelfde en ziedaar het verschil tussen een grootheid en een wannabe. Binnenkort komt Sinek naar Nederland en ik aas op een plekje in de zaal. De kunst afkijken, maar ook omdat ik hem de vraag wil stellen: ‘Waar eindigt het. Het startpunt is duidelijk, vraag je klanten, je relaties etc naar het waarom. Maar als je dan rijk, gelukkig, beroemd en gezond geworden bent, wat dan? Welke vraag stel je dan?’

Wellicht hoort die vraag niet thuis in de managementliteratuur, maar moet ik eens een tijdje naar een klooster.  Wie houdt zolang mijn winkeltje open? Sinek?

Back To Top
Translate »