Skip to content

De traditie van Gladwell

Mooie recensie van ‘Verhoog je Gunfactor’ in het vakblad voor personeelsmanagement, ik pas in de traditie van Gladwell. Gladhoe? Snel gegoogeld, interessante man met interessante boeken. Weer een titel op mijn groeiende lijstje ‘must reads’. Tijd voor vakantie… En verder verbaast de journalist zich erover dat BoomNelissen E-books weggeeft. Ze zien het als een promotiestuntje en vragen zich af of de schrijver en zijn verhaal niet voldoende gunfactor bezitten.

Vooropgesteld: ik ben geen uitgever of media-expert, maar ik laat me niet tegenhouden om mijn mening over de boekenwereld te geven.

De bedoeling van een boek (E- danwel papier) is om kennis of fantasieën met lezers te delen. Wist u al, toch? De bedoeling van een schrijver of een uitgever is niet om de vorm waarin dit gebeurt te dicteren. Het gaat om het verspreiden van teksten, ideeën en/of fantasieën, die gevangen zijn in woorden en op een smakelijke wijze uitgeserveerd moeten worden aan een publiek. De bedoeling van een verhaal is ook niet om papier te bedrukken, of om het schaarser worden hardhout erdoorheen te jagen.

Daarom verbaast het mij dat er niet veel meer uitgevers het voorbeeld van BoomNelissen volgen. U koopt een weergave van de gedachten van een schrijver en de vorm kiest u zelf: Een boek en een E-book samen. Ik vermoed dat BoomNelissen in de toekomst niet meer op de kaft ‘met gratis E-book’ zal schrijven, maar gewoon ‘met E-book’, net zolang tot het gemeengoed is geworden en alle andere uitgevers hun voorbeeld hebben overgenomen. Dan hoeft er niets meer op de kaft, want de vorm maakt niet uit, het gaat om de inhoud. Electrisch, op papier, u zegt het maar.

Back To Top
Translate »