Skip to content

Het verschil tussen de Titanic en de Ark van Noach

Ik ruim mijn boekenkast op en zet mijn tweedehands boeken op bol.com, wat goed nieuws is voor iedereen die een tweedehands boek zoekt, want het scheelt bomen en geld. (zoek je een nieuw boek over hoe je je gunfactor kunt verhogen, dan is er uiteraard maar één plek waar je moet zijn.) Ik verkoop en verkoop. Ik verkoop zowaar ook de klassieker ‘Niets nieuws onder de zon- strategie uit chaos’ van Jaap Peters en Rob Wetzels.

Ik weet niet meer hoe ik eraan ben gekomen, of ik het heb gelezen en wat het me heeft gebracht. Ik blader er doorheen en herriner me weer dat ik erin ben begonnen en dat het boek betoogde dat toeval de belangrijkste verklaring van succes is. Dat doormanagen en professionaliseren van organisaties alleen maar geld oplevert voor consultants, managers en andere mannen met donkere pakken. Ik weet ook nog dat ik het na tien muinuten lezen weglegde, het leek me onzin.


Ik lees nog eens de flaptekst, de auteurs zijn serieuze lieden, die kunnen dat toch niet menen? Ik lees:
‘Twijfels? De Titanic werd gebouwd door professionals en de Ark van Noach door amateurs.’
Daar kan ik niks tegenin brengen, misschien moet ik het boek alsnog lezen, maar dat kan niet, ik heb het verkocht en moet het vandaag nog op de bus doen. Anders krijg ik een negeatieve gunfactor op bol.com, dat gaat mij niet overkomen.

Soms is het jammer dat je niet alle boeken van de wereld hebt gelezen. En ze allemaal snapt en kunt reproduceren. Maar dat zijn wel heel erg veel boeken en heel veel kennis. Het duizelt me, misschien is het tijd voor een nieuwe zondvloed. Als je binnenkort langs mijn huis rijdt en wat planken in de tuin ziet liggen, is dat een nieuwe Ark.

Back To Top
Translate »