Skip to content

Iedere zakenman zou scheikunde moeten studeren

Gisteren. Een ontbijtworkshop, over de gunfactor. Ik ben niet echt een ochtendmens. Nooit geweest ook, dus was ik ruim op tijd aanwezig in het Van der Valk om nog lekker wakker te kunnen worden voordat we zouden beginnen. Er was nog iemand op dat idee gekomen en we waren nog maar net binnen of ze vertelde:
‘Verkopers hebben geen toegevoegde waarde in het product of de dienst, alleen maar in het proces. Ze voegen niets toe aan de inhoud, maar alleen aan de transactie. Zonder verkopers zou er geen deal tot stand komen en dáár ontlenen ze hun waarde aan’. Verhelderend verwoord, ik was wakker en had geen koffie meer nodig.
Ik was het zwaar met haar eens en onder de indruk van haar formulering en dat bevestigde ik aan haar, want  slijmen helpt. Lees het interview van Professor Roos Vonk in ‘Verhoog je Gunfactor’ er maar op na.
‘Wat doe je in het dagelijkse leven?’ vroeg ik. Op die vraag krijg je meestal minimaal drie minuten luistertijd, genoeg voor mij om koffie te drinken.
Ze bleek labaratoriumschool gedaan te hebben, maar na een paar jaar pipetteren en droogkoken in een saai labaratorium was ze in de commercie beland.
‘Een verkoper is een katalysator’ zei ze, vlak voordat we aan de gunfactor gingen. ‘lees maar eens na’.

Thuis ben ik direct gaan Wiki-en en dit lees ik over katalysatoren:

Een katalysator is een stof die de snelheid van een bepaalde chemische reactie beïnvloedt zonder zelf verbruikt te worden. De werking valt te verklaren doordat een katalysator activeringsenergie verlaagt door zelf met de reactie mee te doen. Na de reactie komt hij weer vrij. Als voorbeeld de reactie

K + L → KL

Deze verloopt bij aanwezigheid van een katalysator in meerdere stappen:

K + V → KVKV + L → KL + V

Opgeteld geeft dit:
K + L + V → KL + V

Bent u er nog? Als u nou scheikunde had gestudeerd, of labaratoriumsschool, dan had u al veel eerder geleerd dat u als verkoper (V) eerst in het proces met de een een verbinding aangaat (uw klant, K) om vervolgens gezamenlijk een reactie aan te gaan met een ander (de leverancier van de producten, L) en uzelf daarna uit het proces terugtrekt. Klant plus Leverancier plus Verkoper levert KlantLeverancier plus Verkoper. De verkoper zit niet in het product, maar zijn waarde zit in het proces. En, zegt Wiki ‘Na de reactie komt u weer vrij’. Uiteraard om u weer op nieuwe klanten te storten.

Lees het hele Wiki-artikel hier na, want er is nog veel meer te leren over die verduiveld interessante katalysatoren. En concludeer met mij: iedere zakenman zou scheikunde moeten studeren.

Back To Top
Translate »