skip to Main Content

Is acquisitie in de zomer zinvol?

‘Is acquisitie in de zomer zinvol?’ vroeg deze week een coachee. Wat is een coachee? Dat is wat we in de old school een deelnemer aan een training noemden. Maar tijden veranderen en niet alleen tijden, tegenwoordig zijn termen als ‘training’ en ‘deelnemers’ morsdood. Wie als trainer nog voor volle zaaltjes met behulp van overvolle powerpointheets medewerkers tot gedragsverandering wil aanzetten moet binnenkort zelf een verandering doormaken, of brodeloos zijn AOW afwachten. Veranderen van gedrag begint met inspiratie, daarna volgt het werken aan vaardigheden en vertrouwen, daarna ga je pas echt op de nieuwe manier aan de slag. En vergeet de monitor niet. Vreemde ogen dwingen en vertrouwen is goed, maar ongecontroleerd een nieuw pad inslaan werkt ook niet. En dus heb je het niet over deelnemers aan een training, maar over coachees in een verandertraject.

We dwalen af.
De vraag was of het zinvol is om in de zomer te acquireren. Het antwoord: Ja natuurlijk! Opnieuw helpt het om te visualiseren. Stel je voor dat je prospect aan een Zuideuropees strand aan het chillen is. De  lunch – denk aan Zalm in roomsaus, of Calamaris a la Plancha –  is verteerd en hij heeft een glaasje wit op. Het boek – denk aan ‘verhoog je Gunfactor’, of ander inspirerend werk – is opengeslagen en over zijn gezicht gelegd tegen de felle zon. Juist, jouw prospect doet een dutje, net als zijn vrouw op de strandstoel naast hem. De mobiele telefoon ligt voor noodgevallen tussen hen in.

Elke boekhouder zou nu zeggen: ‘laat die man, gun hem zijn rust’. Maar jij niet, je belt hem op en legt iets uit over de trends in de markt, dat die ook voor hem relevant zijn en je graag eens wilt bijpraten. Wat na zijn eerste reactie helpt is als je hem gelijk een App aanbeveelt waarbij alleen het nummer van zijn secretaresse en die van zijn schoonmoeder een beltoon triggeren en alle andere nummers niet. En dat je aangeeft wel een afspraak via zijn sercetariaat in wil plannen, dan kan hij lekker verder onstapennen. Drie vliegen in een klap. Je prospect kan ongestoord vakantie blijven vieren, jij hebt er een lead bij en je klant en jouw bedrijf gaan kijken hoe jullie de wereld kunnen verbeteren, de eerste stap heb je zojuist gezet.

Sales is niet voor verlegen mensen, ook niet voor mensen die denken dat ze geen bijdrage leveren aan het welzijn van de mensheid. Dus blijf verkopen, niet alleen in de zomer, ook in de herfst en de winter! Oh ja en de lente.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Leuk artikel.

  De zomer is voor veel mensen een moment van bezinning. Daarnaast is er vaak meer ruimte in de agenda's dus perfect moment om met jou verfrissende ideeën de boer op te gaan. Ik wens iedereen veel acquisitie plezier!

 2. Leuk artikel. Dat is voor de die-hard acquisiteurs net zo een open deur als bellen tijdens het avondeten. "Schande!" zal de gemiddelde Nederlander zeggen. Dat weet de acquisitietijger ook, maar hij/zij realiseert zich dat dit wel het moment is waarop de kans het grootst is dat de prospect thuis is. Met een geoliede reactie is dat ook geen probleem. 'Welgemeende excuses. Wat is een beter moment om terug te bellen? (meteen in de agenda prikken, ergo = commitment). Smakelijke voortzetting!'

  Herman

 3. "Goedemiddag meneer Van der Linden, stoor ik?" Van der Linden weet dan direct dit is een acquisitiegesprek en antwoordt: "Ja, want ik ben op vakantie! en lig op het strand uit te buiken na een heerlijke ongestoorde lunch…". Van der Linden verwacht dan dat de persoon zich excuseert en het gesprek beëindigt, maar nee:"ik ben van bedrijf X en ik wil u attenderen op….."
  Slaapje verpest en voor mij is het bedrijf X verpest! In de zomer acquireren: Ja, maar weet je grenzen en als iemand aangeeft dat hij op vakantie is: gelijk excuses, gesprek beëindigen, niet vragen of er kan worden teruggebeld (heb toch geen agenda op het strand) en drie weken later pas weer opnieuw benaderen.
  Cas

 4. Resoluut een NO GO!
  Met lekker weer in de zomer iedereen in de feesstemming Cocktailtje Jointje Coronaatje!
  Bedrijvigheid begint weer in september.
  Set your priorities. Acquireren in de zomer, ik zeg get a life!!!!
  Hazel

  1. Dat life krijg ik door in de zomer te acquireren. Ik heb mensen nodig die begrijpen wat ik ze te bieden heb. Dat begrijpen ze ook op een strand of waar dan ook. Ik bel ook mensen uit de Quote 500 etc. De meeste zijn daar gekomen door kansen te pakken. Wanneer ze ook maar voorbij kwamen, als was het op hun boot dobberend in de Middellandse Zee met hun of een mooie vrouw naast zich. Een telefoonnummer draaien is 1, een goed verhaal in 15 sec is 2.

 5. Vakantieperiode is tevens leuk moment om nadere gegevens te achterhalen van doorkiesnummers, mailadressen enz. van bepaalde mensen die je maar niet te spreken krijgt. De secretaresse is nu zelf ook op vakantie en of er is onderzetting en neemt iemand anders op die niet zo bekend is met interne regels over wel of niet prijsgeven van dit soort informatie.

 6. Vakantieperiode is tevens leuk moment om nadere gegevens te achterhalen van doorkiesnummers, mailadressen enz. van bepaalde mensen die je maar niet te spreken krijgt. De secretaresse is nu zelf ook op vakantie en of er is onderzetting en neemt iemand anders op die niet zo bekend is met interne regels over wel of niet prijsgeven van dit soort informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »