Skip to content

Kramer vergooit zijn eigen gunfactor

Wat is Sven Kramer toch een geweldige man, dat vooropgesteld. Olympische medailles, heldhaftige Fries, jongen van Jan de Wit. Niks negatiefs over hem.

Ook helden kunnen vergissingen maken. Vandaag in de Telegraaf schrijft hij ‘ Zolang de stemming onder alle A-sporters in de zaal (mede)bepalend is, blijft het een populariteitsprijs, die voor een groot deel gebaseerd is op de gunfactor‘.
Hij heeft hem zelf ooit gewonnen, in 2007, deze prijs. Kramer is zo groot geworden omdat er een publiek is dat hem support en kaartjes voor de wedstrijden koopt, en op dat publiek en zijn eigen populariteit komen zijn sponsors af. Bij het publiek is het Sportgala populair en betekent de titel wel degelijk veel. Sven maakt twee denkfouten:

1 – Laat je nooit negatief uit over het feestje en de activiteiten van een ander. Iedere zakenman weet het, een negatieve opmerking over een ander is als een boomerang die onherroepelijk terugkomt. Slechts de boodschapper van het negatieve nieuws wordt door ons als negatief ervaren, want hij is de spelbreker die ons leuke feestje verpest.

2 – Er is niks anders dan gunfactor om te meten. Hoe kun je iemand vergelijken die een olympische gouden medaille heeft verdient, met iemand die wereldkampioen zwemmen is geworden of met iemand die de Ronde van Frankrijk als snelste heeft uitgefietst? Heel simpel, dat kan niet op basis van sportprestaties. De prestaties zijn onvergelijkbaar, net als de talenten of de inspanningen die de sporter heeft moeten leveren. De gunfactor bestaat uit al het overige, de persoon van de sporter, doorzettingsvermogen, discipline, intelligentie etcetera.

Kramer had beter zijn mond kunnen houden, het lijkt erop dat zijn frustratie voortkomt uit zijn idee dat schaatsprestaties onderbelicht worden en dat is in Nederland toch echt niet zo. Ik hoop dat hij mijn blog leest en zich voortaan genuanceerder uitlaat. Wat is het een heerlijke man, Niks negatiefs over mijn vriend, Sven Kramer, de schaatskampioen.

Back To Top
Translate »