Skip to content

MVO is dood – kappen met die flauwekul.

YouTube video

De presentatie van Generaal van Uhm op TedxAmsterdam krijg ik niet uit mijn hoofd. Hij verscheen op het toneel met een indrukwekkend apparaat waarmee hij in hoog tempo stukjes metaal met uiterste precisie in de lichamen van zijn vijanden kan schieten.
En hij, of in ieder geval de mensen die naar zijn bevelen luisteren, hebben dat ding ook echt gebruikt. Het apparaat was een geweer en hij legde uit dat het geweer zijn gereedschap was voor een betere wereld. Hij zei niks nieuws en volgens mij deugt de man zelf ook best wel. En toch krijg ik het niet uit mijn hoofd. Een gewelddadig apparaat als gereedschap voor een betere, veiligere wereld.
Het bedrijfsleven wil aan MVO doen, zorgen dat de wereld beter wordt. Van Uhm werkt aan een veiligere wereld, en met succes overigens, door met geweld te dreigen en soms ook echt te gebruiken. Geweld inzetten voor veiligheid, mooie paradox. Geldt die ook voor MVO? Zijn bedrijven die door de goegemeente als niet verantwoord geschetst worden ook echt niet verantwoord?
Na het opnieuw beluisteren van de presentatie van Van Uhm begon ik in mijn hoofd te bedenken welke bedrijven maatschappelijk niet verantwoord ondernemen en ik kon er niet één bedenken. Een oliemaatschappij levert olie en benzine en is een essentieel onderdeel van onze welvaart en vooruitgang. Stoppen ze er morgen mee, dan is de chaos niet te overzien. Veroorzaken ze voor de lol natuurrampen en guerilla-oorlogen? Nee, natuurlijk niet en ook de mensen die er werken – ik ken er verscheiden – deugen en hebben het beste met iedereen voor. Zo doorredenerend kwam ik op geen enkele Maatschappelijk Onverantwoorde Onderneming. Of toch, een failliete onderneming is niet relevant meer en een criminele onderneming is maatschappelijk ongeaccepteerd bezig. Maar voor de rest is iedereen MVO-er.
Dus, MVO is dood. Kappen met die flauwekul! Wel een uitdaging voor veel onernemers is om de maatschappelijke relevantie van hun bedrijf te laten zien en uit te dragen. Waarom zou ik bij jou kopen? Wat draag jij bij aan mijn ideale wereld? Lastige vragen? Welnee. Goede adviseurs genoeg, bel me maar. Maar vraag me niet om een MVO advies want MVO is dood.

Back To Top
Translate »