Skip to content

Recensie ‘Verbaal meesterschap’ van Remco Claassen

Ooit was mijn wereld overzichtelijk. Ik deed wat ik deed, deed dat met enig succes en verdiende er een boterham mee. Met beleg. Tot ik besloot ermee te stoppen en er over schrijven, bloggen en er verhalen over te gaan vertellen aan groepen mensen.

Over schrijven leerde ik van Paul Sebes – maar ook van anderen – dat een boek hooguit één, maximaal twee spanningsbogen kan bevatten. De rest is bijzaak, leuk voor later, niet essentieel. Robinson Crusoë wil van zijn eiland af, de rest van het boek kan net zo goed geschrapt worden. Vandaag krijg ik een pleidooi onder ogen over het schrijven van webteksten: schrappen is ook in zakelijke schrijverij het devies. Ik twijfel of het zo is, ik wankel, maar ik val nog niet voor deze voor mij nieuwe inzichten.
Dan de kunst van het verhalen vertellen voor groepen. Remco Claassen, bepaalt niet de minste in het boeien van een publiek, adviseert in zijn bijzonder vlot weg te lezen boek ‘Verbaal Meesterschap’ om het inhoudelijke deel – de Education – van je presentatie te beperken tot 20% van je voordracht. De rest besteedt je aan Entertainment en Empowerment. 20%? Ik kan het haast niet geloven. Ik denk dat het publiek van Remco minder goed luistert, of dommer is dan het mijne. Ik ben net zo eigenwijs als Johan Cruyff en gebruikte 50% van mijn spreektijd vorige week voor een publiek van managementboek.nl  om te vertellen over de inhoud van mijn boek.

Het resultaat? Remco adviseert om een uur na je voordracht aan je publiek twee vragen te stellen: 1 – Wat vond je ervan? en 2 – Wat heb je ervan onthouden? Als je dat doet zal het je vanzelf duidelijk worden waarom je maar maximaal 20% aan de inhoud moet wijden.

Een uur na mijn voordracht stond ik met mijn videocamera klaar en stelde mijn twee vragen aan het gematigd enthousiaste publiek. Vandaag luisterde en keek ik terug en ik ben hogelijk verbaasd over de terugkoppelingen op de vraag wat ze hebben onthouden. Eén anecdote hooguit, gekoppeld aan één inzicht, maximaal.

Ik ben om. Vanaf heden gaat maximaal 10% van mijn presentatie over de inhoud van mijn boek. De rest van de tijd vul ik met spannende verhalen over verkopers die op een haar na een grote deal wonnen of verloren en roep ik mijn publiek op om te stoppen met verkooptrainingen en te beginnen met verkopen op basis van hun gunfactor. Remco bedankt! Je hebt een topboek geschreven en wat er in dit blogbericht staat is wat ik ervan heb onthouden! Hopelijk ben je niet teleurgesteld.

Back To Top
Translate »