Skip to content
zoho crm

Tijd is niet alleen geld

Accountants, Juristen, IT-ers en veel andere zakelijke dienstverleners schrijven uren, al dan niet met ZOHO CRM. Logisch, want ze verkopen ook uren, en je moet toch zorgen dat de kassa een beetje klopt. En als je in een overheadfunctie werkt? In Sales of Marketing? Als je producten of diensten verkoopt en zelf geen onderdeel bent van je eigen product, waarom zou je dan je eigen uren bijhouden?

Op mijn website hou ik een enquete bij met een benchmark over B2B sales en ik kijk ook gewoon om me heen. Wat is volgens mij de praktijk? De meeste bedrijven hebben een soort van systeem, een segmentatie waarbij bijvoorbeeld A-klanten persoonlijk met een bepaalde frequentie bezocht worden, B-klanten een telefonische Account Manager toebedeeld krijgen en C-klanten in de webshop mogen bestellen. Vaak ontbreekt zelfs die segmentatie of niemand houdt zich eraan. Account Managers worden gezien als ondernemers in loondienst die op hun gevoel moeten afgaan en die je niet moet lastigvallen met structuren of systemen en al helemaal niet met tijdschrijverij. Met de stelling ‘Wie het hardste schreeuwt krijgt de meeste aandacht’ is ongeveer 75% het eens.

ZOHO CRM en Apps voor timetracking

Enerzijds voel ik wel voor vrijheid. Als je je sales gaat betuttelen, dan gaat dat ten koste van effectiviteit. Vrijheid en vertrouwen, daar gedijt een goede sales bij. Anderzijds, meten is weten, en als je je hitratio wilt verhogen, efficienter wilt werken en op feiten in plaats van gevoel wil sturen, dan zul je toch bij moeten houden waar je je kostbare schaarse tijd en energie aan besteedt.

Ik ben heel benieuwd naar reacties. Hoe is het bij jullie geregeld? En wat is je mening over tijdschrijven voor sales? Waarom moet iedereen een timetracking App behalve die gasten van Sales? En hoe zit het met andere overheadfuncties? Finance, HR, Directie?

 

Back To Top
Translate »