Skip to content

Wat heeft die Simon Sinek wat wij niet hebben? Een youtube filmpje.

YouTube video

Wat maakt die Simon Sinek nou zo populair? Je kan geen managementblad lezen, geen seminar bezoeken en geen zakengesprek meer voeren zonder dat mensen het over deze Amerikaanse managementgoeroe hebben. Voor de enkele lezer die nog nooit van Sinek gehoord heeft – u niet natuurlijk, maar ze bestaan nog – hierbij even  een ultrakorte samenvatting van zijn managementfilosofie.

 Hier komt hij: Iedereen kan u vertellen wat zijn bedrijf doet. Sommige kunnen ook heel goed uitleggen hoe ze het doen, maar slechts enkele kunnen duidelijk uitleggen waaróm ze het doen. Dat was hem. Sinek ‘ontdekte’ dat organisaties en leiders die de waarom-vraag als uitgangspunt nemen succesvoller, invloedrijker en innovatiever zijn.

Vraagje aan u: Is Sinek nu zo populair omdat hij iets nieuws heeft ontdekt? Volgens mij niet. Elk bedrijf en elke organisatie heeft een reden dat ze bestaan. Het idee dat een zakenman niet zou kunnen uitleggen waarom zijn bedrijf, zijn dienst, product of idee relevant is, is al belachelijk. Is het dan zo dat deze Sinek een zakenman is die alles wat hij aanraakt in goud verandert en wil iedereen dat geheim weten? Nee, ook niet. Sinek heeft een aardige carrière die hem van reclamereuzen als Ogilvy en Euro/RSCG bracht tot het zelfstandig ondernemerschap. En niet onverdienstelijk, maar zoals hij zijn er wel meer. Is hij dan de geweldige wetenschapper, die vragen stelt en verbaden legt wat nog geen enkele voor hem deed? Ook weer nee. Het boek is knap geschreven, maar echt baanbrekende ontdekkingen staan er niet in. Wat is het dan wel? Waarom stijgt deze man boven alle anderen uit? Het antwoord is even simpel als verrassend  Youtube. Op ons oude vertrouwde videokanaal staat een filmpje van Simon Sinek dat in 2009 is opgenomen tijdens een TEDx conferentie, Geheel in de stijl van onze eigen managementgoeroe Remco Claassen, met pen en papier dus, presenteert Sinek zijn verhaal. En wat doet hij dat knap. Op een magische manier weet hij zijn publiek te boeien. Don’t ask what, don’t ask how but start with the why. Fascinerend goed gezegd en youtube deed de rest. En miljoenen zakenmensen wereledwijd houden zich nu opeens beziog met de waarom vraag. De gouden vraag die moet leiden tot succes en geluk, gewelig. Het zou mooi zijn als al die volgelingen wisten waarom die waarom vraag zo populair is geworden. Waarom? Nou hierom dus.
Back To Top
Translate »