Skip to content

zakenmensen en leren van Mark Rutte

Dan Mark Rutte. ‘Afspraak is afspraak’ zei hij tegen de jongelingen van de SGP en behalve applaus van de gezagstgetrouwe, protestantse jeugd, leverde het hem ook kritiek op. Het gaat toch om de inhoud? Medisch ethische kwesties, vrouwenempancipatie, winkels open op zondag, weigerambtenaren, telt dat allemaal niet meer?
Ik heb het filmpje eens bekeken (kan het niet insluiten, het is niet op youtube te vinden en NOS doet niet aan share) en Rutte zegt eigenlijk alleen maar dat hij het prettig vindt dat de SGP een cultuur heeft waar een afspraak een afspraak is. Blijkbaar heeft hij ervaringen dat het ook wel anders kan gaan in de politiek of in het bedrijfsleven (Rutte is ex Unilever).

Smullen natuurlijk voor verkoopadviseurs, zoals ikzelf. Inhoud of vorm? Koopt een klant bij jou omdat je iets te bieden hebt wat voor hem interessant is, of omdat jij je aan je afspraken houdt. Onthoudt het maar op deze manier: Hij koopt omdat hij het nodig denkt te hebben, hij koopt bij jou omdat jij hem op het idee hebt gebracht en jij je aan je afspraken houdt.
In mijn allereerste baan werd ik ooit streng toegesproken door Bert, mijn eerste baas. Ik had een klant telefonisch beloofd dat ik hem voor vier uur die dag terug zou bellen en ik deed het pas om half vijf. ‘Hij gaat twijfelen hoe jij werkt en een half uurtje lijkt onbelangrijk, maar in zijn keuzeproces gaat het meespelen’ was de les die ik optekende en die ik sindsdien altijd toepas.
Ik interviewde Mark Rutte voor het blad SalesExpert en het interview is later ook in mijn boek gekomen. ‘Schuif na de koffie maar even aan’ had zijn voorlichter gemaild op mijn vraag of ik na een praatje van Rutte een interview mocht houden. Letterlijk werd er aan die afspraak gehouden, het resultaat kunt u lezen in mijn boek.
Dan heb je nog mensen die denken dat het om de inhoud alleen gaat. Die keer op keer op afspraken terugkomen, zelfs nadat ze handtekeningen zetten. Met die mensen moet u geen zaken doen, maar dat wist u al. Of vraag het anders maar aan Rutte.
Back To Top
Translate »