Skip to content

De nieuwe CRM van ZOHO – wij namen vast een kijkje

ZOHO kondigde recent haar met ‘CRM voor iedereen’ te komen, met als belofte dat CRM ermee populairder kan worden voor andere disciplines dan alleen je Sales team. Die zien allang het rendement van ‘alles-op-1-scherm’ en er zijn nog maar weinig salesprofessionals die je van het nut van een goed CRM hoeft te overtuigen. ‘CRM voor iedereen’ belooft efficiency en kwaliteit voor teams in marketing, legal, opvolging, uitvoering, nou ja, voor iedereen dus.

Wij namen alvast een kijkje en onze conclusie: ZOHO verbaast opnieuw en is nu definitief trendsettend in CRM. Maar ja, wij van WC-eend ….

In welke business je ook zit, uiteindelijk gaat het erom dat je blije klanten krijgt. De zakenman die met meer tevredenheid naar de verzonden factuur kijkt dan naar de complimenten van zijn klant, daar vinden we allemaal wat van toch? Maar te lang is die klanttevredenheid een verantwoordelijkheid van sales geweest en de tools om ervoor te zorgen en het te monitoren ook. Dat is nu voorbij met ‘CRM voor iedereen’:

  • Marketing: Kan de klantjourney plannen en monitoren van click tot cash
  • Opvolging: Is volledig voorbereid en weet precies wat er afgesproken is
  • Finance: Klaar met zoeken met ‘wat er nou precies is afgesproken’ – het staat er gewoon

Maar uh… deze beloftes heb ik vaker gehoord, hoezo levert een nieuw design een volledige oplossing? Sridhar Iyengar, eindbaas van ZOHO Europa zegt er het volgende over:

‘Over the years, the CRM system has accumulated a wealth of customer context, but access to the CRM is strictly rationed, and teams are forced to operate on their own islands with limited context. This is fundamentally antithetical to a great customer experience. Zoho CRM for Everyone exists to break down those silos, enabling different teams to contribute productively by reducing CRM complexity and encouraging participation’

Mooie belofte, laten we om te beginnen een kijkje nemen.

Wat direct opvalt is de verschuiving van de navigatie naar links. Ik moest een paar minuten wennen, maar merkte toen al de verbeteringen en zag de paralellen met andere besturingen binnen de ZOHO Suite, vooral die van ZOHO ONE. En direct valt op dat het maken van maatwerk modules niet alleen door systeembeheer gedaan kan worden, maar dat teams nu zelf hun eigen data kunnen inrichten en bijhouden, Team Modules. Daar duiken we eens dieper in. Om heel eerlijk te zijn, de vraag ‘kunnen we het beheer van modules overgeven aan de teams binnen ons bedrijf’ is ons in meer dan toen jaar CRM consultancy nog nooit gesteld. Anderzijds vroeg niemand aan Henri Ford of hij een auto wilde uitvinden, ze voelden destijds hooguit de behoefte aan snellere paarden …

Na uitgebreide analyse van deze nieuwe functionaliteit kom ik tot de conclusies:

  • De nieuwe Interface is een belangrijke stap en iedereen zal er snel aan gewend zijn. Het is intuïtiever en past in het streven van ZOHO voor unified UI over alle Apps heen.
  • De functionaliteit van Team Modules is interessant, maar alleen relevant voor bedrijven die een duidelijk beleid hebben rond data en ervaren zijn in databeleid. Het kan ook een zooitje worden, al zijn de risico’s beperkt als je in Team Modules geen integratie met andere databronnen toestaat en systeembeheer monitort wat er gebeurd. Anno 2024 waarin elke discipline zelf zijn data wil structureren en ‘eigenaar’ wil zijn van zijn eigen journey’s is het een mooie aanvulling. Maar opgepast: zonder duidelijke afspraken kan het ook een zooitje worden.
  • En uiteraard hebben we ook wat te mekkeren. De ‘free search’ knop is te ver weggestopt (rechts onderaan de modules, het rode vergrootglasje). We hebben het eerste ‘feature request’ al verstuurd 😉
Back To Top
Translate »