Skip to content

ZZP-er and proud of it!

Ik ben ZZP-er. En daar ben ik trots op.

‘Ik wens je veel personeel’ Die uitdrukking ken je wel. Men zegt dat het een oude Joodse uitdrukking is, maar speurwerk op google bevestigt dat niet. Het is een uitdrukking die zowel door Joodse als Arabische mensen wordt gebruikt. Ze vechten elkaar het land uit maar één mening delen ze: als je veel personeel hebt dan heb je veel zorgen, veel verantwoordelijkheden en veel ellende.
‘Ik wens je veel personeel’ wordt aan beide zijden van de Jordaan gewenst aan mensen die je het succes niet echt gunt.
Een ZZP-er heeft geen personeel, de naam zegt het al. En toch, als je aan mensen vertelt dat je ZZP-er bent, dan oogst je soms medelijden. ‘ZZP-er? Jij? En je kon vroeger zo goed leren?’  dat is dan ongeveer de reactie, zeler als je 45 plusser bent. Men denkt aan sappelen, zolderkamertjes en zielig leuren bij klanten om een opdrachtje.

Deze week sprak ik een ZZP-er die zich net als ik boos over dat beeld maakt. Hij werkte eerst bij een groot bedrijf, maar vond dat zijn klanten en hijzelf daar meer last dan voordeel van ondervonden. Wat hij deed begreep ik niet, denk financieel, BTW, internationaal, juridisch, veel engelse termen en jurisprudentie.
‘Hoef jij ook niet te weten’ legde hij uit. ‘Jij bent maar een eenvoudige salesjongen en behoort niet tot mijn doelgroep. Maar als klanten de juiste zoekwoorden in google intypen komen ze bij mij. En overigens ook bij mijn vorige werkgever, maar ik ben beter, duurder-maar-uiteindelijk-goedkoper en doe mijn werk met meer plezier dan mijn collega’s die loonslaaf zijn gebleven. Ik sta voor wat ik doe, ben ZZP-er en proud of it!’.

Hij maakt een blije, tevreden indruk en we benadrukten dat wij elkaar de business gunden. Ik heb hem geen personeel gewenst en hij mij ook niet.

Back To Top
Translate »